Translate

2023/01/17

„ДАНТЕЛЕНИТЕ” КОСТИ" /ОСТЕОПОРОЗАТА/

 „ДАНТЕЛЕНИТЕ” КОСТИ" /ОСТЕОПОРОЗАТА/

- КАКВО ЗНАЕМ, КАКВО НЕ ЗНАЕМ





„ДАНТЕЛЕНИТЕ” КОСТИ" /ОСТЕОПОРОЗАТА/
- КАКВО ЗНАЕМ, КАКВО НЕ ЗНАЕМ
Размер на шрифта: Decrease font Enlarge font
image
Есента на живота - така често наричат климакса…

- един критичен период, който настъпва след 40-те години на жената. В превод от гръц­ки климакс означава „стъпало". Но жените знаят, че то ги води надолу по стълбата, по-далеч и по-далеч от пролетта и лятото на живота им. Все пак има ли възможност тази „есен" да не бъде сурова, свързана с болезнени страдания, едно от тях особено опасно - чупливи, „дантеле­ни" кости (остеопороза), а мека и приятна, преборила жестоките зако­ни на природата и физиологията?

Какво представля­ва остеопорозата? Защо костите на жената в нейната „есен" стават чуп­ливи?

- Недостигът на естрогени през менопаузата води до остеопороза, при която настъпват тежки изменения: изтичат калциевите соли от костната тъкан. Всяка 3-4-та жена в този пе­риод от живота си има счупвания на костите. А най-страшните са на гръбначния стълб и на шийката на бед­рото.

Има ли изход, можем ли да се предпазим от „мълчаливия крадец", както образно наричат остеопороза­та?

- Да! Това е своевременната инди­видуална профилактична програма, подготвена за всяка жена на 45 годи­ни. Тя включва проверка на костната плътност чрез дензитометрия (апа­ратно измерване на тази плътност) и първоначална оценка на риска от ос­теопороза; изследване на т.нар. кос­тни маркери - биохимични тестове за състоянието на костното вещество и наследствено обусловена остеопороза. При наличие на повишен риск от това заболяване на жената се предписват съответните медикаменти.

- Тези медикаменти са скъпи и затова цената на някои от медикаментите се поема частично от здравната каса (при жените над 55 години с вече установена остеопороза те заплащат до 50 процента от цената на медикаментите за лечение на забо­ляването и предпазване от фрактури). Важно е да се знае, че при наличие на остеопороза, доказана чрез дензи­тометрия, жената може да кандидат­ства за инвалидизиране пред трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК), Придобиването на група инвалидност дава известни предимства, които често са особено социал­но важни за пос­традалата.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...