Translate

2023/01/19

САМОКОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР

                                            САМОКОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР


Самоконтрол на кръвната захар

Редовният контрол на кръвната захар дава добра представа за метаболизма (обмяната на веществата). Чрез редовният контрол на кръвната захар може да се установи кога се влошават стойностите и съответно да се посети лекар с цел потвърждаване и третиране на проблема.
Това помага за преодоляване на метаболитната декомпенсация и късните усложнения при диабета. За инсулиново зависимите диабетици редовния контрол е от най-голяма важност, тъй като в зависимост от получените резултати се коригира нужната доза инсулин.
Също така е важно измерените стойности на кръвната захар да бъдат записвани в дневник и да се показват на лекуващия лекар. Усреднените дневни стойности пък дават информация за действителното ниво на НbA1c и качеството на терапията.
ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ САМОКОНТРОЛ НА КРЪВНАТА ЗАХАР?
Предотвратяване на хипо- или хипергликемия
По-добър контрол и управление на диабета
По-високо качество на живот и сигурност по време на отдих, работа, почивка или спортуване.
По-добър поглед върху метаболитните процеси в тялото
Информация за влиянието на физическата активност, хормоналните влияния и стресовите фактори върху кръвната захар
По-добро разбиране на терапевтичните мерки
По-голямо доверие между Вас и лекуващия лекар
По-силна собствена отговорност
По-добри възможности в работна среда
По-малко престой в болница
По-висока продължителност на живота, чрез избягване на късните усложнения
КОГА И КОЛКО ЧЕСТО СЕ ИДЗМЕРВА НИВОТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР?
Честотата на измерване зависи от назначената терапия.
Ако сте с диабет тип 2 на перорална/инсулинова терапия или пък на конвенционална инсулинова терапия с две инжектирания дневно е необходимо да следвате указанията на вашия лекар.
Ако сте на интензифицирана инсулинова терапия или носите инсулинова помпа, честотата на измерване е минимум 6 пъти дневно.
При специални случаи кръвната захар се контролира по-често, напр. хипергликемия, кетоацидоза, треска, гадене или диария, прием на ново лекарство, рязка промяна във всекидневието(нощна смяна, часова разлика при пътуване и т.н.)
След събуждане/преди закуска
Преди обяд
Преди вечеря
Преди лягане
Когато е необходимо
СИСТЕМИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР
Има два начина за измерване на кръвната захар в домашни условия, в зависимост от апарата.
Рефлектометрия
Реакция между ензим нанесен върху тест лентата и подадената капка кръв, при която се образува цветно съединение. Интензитета на оцветката е пропорционален на нивото на кръвната захар. На екрана на апарата това се показва като стойност.
Биосензорна технология
Основната разлика между биосензорната технология и рефлектометрията, е че глюкозната реакция генерира слаб електрически сигнал, чиято сила зависи от нивото на кръвната захар. На екрана на апарата това се показва като стойност.
По-старите апарати за кръвна захар трябваше да се кодират(настроят) чрез поставяне на специален чип в апарата или въвеждане на цифрова комбинация на екрана при отваряне на нова опаковка тест ленти. Повечето съвременни апарати за кръвна захар използват технология БЕЗ КОДИРАНЕ.
Обхвата на измерване на кръвна захар обикновено е между 1.1 – 33,3 ммол/л.
Калибриране
Апаратите за кръвна захар могат да се калибрират така, че да показват резултат приравнен към цяла кръв или към плазма /това е посочено в указанието за употреба на апарата/. Болшинството от съвременните апарати са калибрирани към плазма.
ЗАБЕЛЕЖКА: Апаратите калибрирани към плазма дават 10-15% по-високи резултати. Не използвайте апарати от различни производители за сравнение на резултатите, тъй като са възможни големи отклонения.
ПОЛУЧАВАНЕ НА КРЪВНА ПРОБА
Тъй като циркулацията на кръвта на върха на пръстите е фина, това е особено подходящо място за получаване на малка капка кръв.
Най-доброто място е встрани от възглавничките на върха на пръста. Избягвайте убождане в самата възглавничка, тъй като там са съсредоточени чувствителни рецептори и убождането е по-болезнено.
Спазването на долните препоръки ще намали проблемите с получаване на кръвна проба:
Ръцете трябва да се измият с топла вода и сапун и след това да се подсушат добре. Така се засилва циркулацията на кръвта. Използването на спирт за дезинфекция не е необходимо, а по-скоро може да попречи на точният резултат.
Убождането се извършва встрани от възглавничката на върха на пръста. Не убождайте директно във възглавничката и избягвайте убождане съвсем близо до нокътя на пръста – опасност от възпаление.
Използвайте нова игла за всяко убождане. Старата игла обикновено се затъпява и ново убождане с нея е по-болезнено. Освен това остават микроскопични остатъци кръв, които при следващо убождане могат да доведат до инфекция или възпаление.
Използвайте тънки игли (има такива с диаметър 0,2мм) с цел безболезнено убождане. Тъй като размерът на кръвната проба зависи от дълбочината на убождане, а не от диаметъра на иглата се получава достатъчно добра проба. Съвременните апарати за кръвна захар използват много малка кръвна проба.
Използвайте различни пръсти за убождане. Някои хора не обичат да използват кутрето или палеца. Добре е да се използват за убождане пръстите и на двете ръце.
Опитайте да намерите оптималната дълбочина на убождане, защото може да не е необходимо по-дълбоко убождане за получаване на добра кръвна проба. Може също преди убождане да масажирате пръста от основата към върха или да отпуснете ръка надолу за известно време с цел по-лесно получаване на кръвна проба. Не стискайте самото място на убождане за да получите повече кръв.
Допрете плътно убождащото устройство странично на върха на пръста и натиснете бутона за убождане.
ПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЕСТ ЛЕНТИТЕ
Всеки апарат за кръвна захар използва тест ленти съвместими само с него. Взаимодействието между кръвната проба и ензим нанесен в тест лентата се извършва именно в нея.
Съхранение на тест лентите
Съхранявайте на сухо (не в банята).
След изваждане на една тест лента затваряйте веднага флакона за да не влезе влага.
Не съхранявайте тест лентите в кола, тъй като температурите вътре през лятото и зимата могат да достигнат екстремни стойности.
Проверявайте срока на годност.
Ако апарата се нуждае от кодиране, се уверете, че това е направено правилно.
ИЗТОЧНИЦИ НА ГРЕШКА
Грешки при измерване на кръвната захар водят до получаване на неверни резултати. Причините за грешки са различни: неправилна работа с апарата, дефектни тест ленти или апарат, странични фактори.
Потребителят трябва да е добре обучен как да използва апарата за измерване на кръвна захар с тест лентите за него. Обикновено обучението е кратко, тъй като със съвременните системи за измерване на кръвна захар се работи много лесно.
Периодично проверявайте изправността на системата за измерване на кръвна захар. Това е посочено в указанието за употреба, както и къде може да го извършите. Тази проверка е особено необходима ако често получавате резултати неотговарящи на общото Ви състояние.
Възможни източници на грешка
Повечето проблеми са свързани с неправилна работа със системата за измерване на кръвна захар. В редки случаи това може да се дължи на повреда в апарата или тест лентите.
Повредени тест ленти
Тест лентите не трябва да се излагат на директна слънчева светлина, висока влажност, много ниски или високи температури и не трябва да се използват след изтичане срока на годност. Тест лентите се съхраняват само в оригиналните флакони. Флаконът се затваря веднага след изваждане на тест лента.
Повреден апарат за кръвна захар
Апаратите за кръвна захар са прецизни медицински изделия и трябва да се спазват инструкциите на производителя. Апаратите трябва да са с годна батерия и трябва да се внимава с посоката на поставяне на тест лентата.
Грешки при използване
Необходимо е обучение при започване на работа с нов апарат за кръвна захар. Същото се отнася и за начина на получаване на кръвна проба от пръста.
Ако мястото на убождане се стиска допълнително, това води да разреждане на кръвта с лимфна тъкан и оттам до неточни резултати. Правилно е масажирането на пръста от основата към върха.
Измийте добре ръцете си преди измерване. Това е необходимо не само от хигиенна гледна точка, но и за премахване на замърсявания по кожата, които могат да попречат за точен резултат.
Подсушете след това ръцете добре със суха кърпа.
Дезинфекция със спирт не е необходима.
Размерът на капката кръв трябва да е достатъчен за коректно провеждане на измерването.
Не пипайте повече тест лентата след като измерването е започнало.
Ако използвате апарат нуждаещ се от кодиране(настройка) проверете правилно въведения код.
Топлина, директна светлина, висока влажност, водна пара или много ниска околна температура могат да повредят апарата и тест лентите.
Други източници на грешки
Телесни субстанции, както и външни вещества (лекарства, витамин С,и др.) могат да повлияят върху точността на резултатите в посока по-ниски или по-високи стойности. Затова се запознайте добре с указанието за употреба на системата и нейните ограничения.
Получените резултати могат да бъдат неточни ако имате много нисък или висок хематокрит (процент червени кръвни телца).
След силна дехидратация (напр. диария) резултатите също няма да са коректни.
За повече информация може да се свържете с лекуващия лекар или ни потърсете на посочените телефони в радел контакти.
Остатък от спирт върху пръстите при дезинфекция също може да доведе до неверни резултати.

No comments:

Portulaca Oleracea

  La maggior parte delle persone non sa quanto sia importante questa pianta: Portulaca Metodo semplificato con istruzioni: Ricerca della Por...