Translate

2024/01/10

Домашен ябълков оцет

 

                      Домашен ябълков оцет


"По-хубаво от домашното няма, затова в сезона на ябълките непременно пригответе домашен ябълков оцет по тази изпитана рецепта"


  • ябълки - 1. 5 - 2 кг
  • захар - 50 г
  • мед - 1 - 2 с.л.
  • вода - да покрие плодовете

ДОМАШЕН ОЦЕТ

Сега има изобилие от ябълки, пригответе си домашен ябълков оцет. В три литров буркан се пълни 3/4 от обема с измити и нарязани на парчета ябълки.

В купичка с вода се разбърква захар и мед и сипваме в буркана. Налива се преварена охладена вода да покрие плодовете и отворът се затваря с тензух или тюл, стегнато с ластик.

Трябва да се получи оцетна гъба и 1 -2 пъти на ден се разбърква с дървена лъжица за 7 дни. Оставя се и след 6 седмици се прецежда.

Гъбата се съхранява в хладилника и може да се използва при следващото правене на оцет, като се прибавя към изброените по-горе съставки. Когато се слага гъба, оцетът става по-бързо.Течността ще е мътна, но така трябва да бъде.

След 10 дни се образува и утайка, отново се прецежда и това е домашният ви ябълков оцет.

Ако го оставите за една година, ще се избистри, но кой да чака толкова. Употребява се в готварство, за лечебни рецепти, за сваляне на кръвното и излишните килограми.


No comments:

БУРКАНЧЕ ДО БУРКАНЧЕ

  Месо от бут и плешка, не е пържено желирано с вкус на русенско варено. Стерилизирано 4 часа, подправен с черен пипер и сол. Буркани 730 мл...