Translate

2024/09/22

СОЛ – ДА ИЛИ НЕ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!

 СОЛ – ДА ИЛИ НЕ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!

От години лекари и правителствени регулатори ни казват да намалим приема на сол по здравословни причини. Приема се, че диетата с високо съдържание на сол може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, инсулт и дори смърт.
Но дали това е вярно? Наистина ли солта е врагът? Въпреки че все още има дебат по тази тема, изследванията показват, че бялата „отрова“, които използваме, за да о вкусим храната си, не е точно злото, за което се представят.
Солта е кристално вещество, което съдържа натрий и хлор (NaCl). Тези два елемента са от съществено значение за живота. Не можем да живеем без тях, защото те допринасят за множество критични биологични процеси.
Може би се чудите: ако елементите на солта са толкова важни за нашето здраве, тогава защо солта има толкова лоша репутация? Това, което много хора не осъзнават, е, че има огромна разлика между естествената сол и рафинираните продукти, които обикновено консумираме.
Рафинирана сол
Рафинираната сол (обработена- лишена от полезните вещества ), наричана още готварска или трапезна сол – е мъртва сол, първоначално се произвеждала или от солни мини, или от изпарена океанска вода. Но когато видите думата рафинирана на етикет на която и да е храна, трябва да имате едно наум.
Консумирането на твърде големи количества от този вид сол може да причини задържане на течности и да доведе до различни здравословни проблеми.
Морска сол
Ако някога сте консумирали морска сол, тогава знаете, че има огромна разлика в текстурата, в сравнение с традиционната готварска сол. Морската сол често е по-едра, което означава, че солните люспи са по-големи. Този вид сол се получава чрез изпаряване на морска вода и обикновено съдържа известно количество микроелементи като калий, желязо и цинк.
Затова се смята че морската сол определено е по-добър избор от рафинираната готварска сол.
Розова хималайска сол
Розовата хималайска сол идва от планините на Хималаите. Счита се за най-чистата сол на земята, защото не е заразена със съвременни токсини или замърсители. Друго предимство на хималайската сол е, че съдържа по-ниски количества натрий от готварската сол. В необикновения си състав хималайската сол съдържа цели 63 минерала, които заедно образуват нейната перфектна биохимична структура. Лекарите казват, че редовната консумация на розова хималайска сол може да помогне за балансиране на електролитите, балансиране на нивото на pH на тялото, подпомагане усвояването на хранителни вещества и премахване на токсините. Освен ползите за здравето този вид сол е малко по-груб и притежава силен вкус. Всъщност тя самата не е толкова солена, както готварската, а подсилва вкуса на ястията по естествен начин!



Келтска сол
Келтската морска сол произхожда от Бретан, Франция - близо до Келтско море. Има сивкав оттенък и запазва влагата си.
Всъщност проучванията показват, че келтската сол има най-малко количество натрий от която и да е от другите соли, споменати в този списък. Освен това има най-голямо количество на някои ключови минерали, като калций и магнезий.
С подобни хранителни вещества може би не е изненада, че келтската сол ще предлага същите ползи за здравето като хималайската сол.
И така, коя сол е най-здравословната?
Най-добре е да се придържате към розова хималайска сол или келтска морска сол. И двете са чисти, съдържат най-ниско количество натрий и имат най-голямо количество микроелементи. На нашия пазар, разбира се, много по-популярна е хималайската.
Не се страхувайте от солта - просто консумирайте правилна сол и в разумни пропорции.
И накрая една много ефикасна рецепта за ставни проблеми:
Компрес при проблеми със ставите
За тази рецепта се нуждаете от голяма чаша едра сол и половин литър коняк. Всичко това се смесва много добре и след това добавяте три люти чушки- нарязани на кръгчета. Сместа престоява пет дни в затворен буркан на тъмно , като от време на време се разклаща. Тази смес се използва като компрес.
Компресът се прави по следния начин. Най-напред намазвате кожата с растително масло, за да няма изгаряне. След това вземате марля, навлажнявате я в сместа, леко изстисквате, налагате на болното място, отгоре целофан и след това превързвате. И всичко това оставяте да действа два - три часа.
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЩАСЛИВИ!!!

No comments:

СОЛ – ДА ИЛИ НЕ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!

  СОЛ – ДА ИЛИ НЕ – ТОВА Е ВЪПРОСЪТ! От години лекари и правителствени регулатори ни казват да намалим приема на сол по здравословни причини...